Oldalak

péntek, május 30, 2008

2008. 22. heti hízó / takarmány index (HTI)

4,43
Az index értelmezése: itt

péntek, május 23, 2008

2008. 21. heti hízó / takarmány index (HTI)

4,43
Az index értelmezése: itt

csütörtök, május 22, 2008

Harminc napra elég az unió gabonatartaléka

Az Európai Parlament csütörtökön Strasbourgban állásfoglalás fogadott el az élelmiszerárak emelkedéséről. Ebből az is kiderült, hogy harminc napra elegendő az EU jelenlegi gabonatartaléka. Az állásfoglalás megállapítja, hogy a mezőgazdasági termékek árának sokéves stagnálását vagy csökkenését követően a búza világpiaci árának növekedése idén februárra 36 hónap alatt elérte a 181 százalékot, a rizs ára 141 százalékkal nőtt, a globális általános élelmiszerárak pedig átlagosan 83 százalékkal emelkedtek. Az állásfoglalás szerint "az EU gabonakészletei csupán 30 napra elegendőek". Az EP "kétségbe vonja, hogy élelmiszerkészleteink szintje megfelelő volna, különös tekintettel a lehetséges válságokra", ezért arra kéri az EU "kormányát", az Európai Bizottságot, hogy a jövőbeli válságok megelőzése érdekében dolgozzon ki élelmiszertartalékok létrehozására irányuló stratégiákat.

forrás: index.hu

Betiltaná a kereskedelmi célú állatklónozást az Európai Parlament

Az Európai Parlament (EP) 2013-ig követendő uniós állategészségügyi stratégiáról elfogadott csütörtöki jelentése értelmében a képviselők tiltanák az állatok gazdasági célú klónozását, és szigorítanák az élőállatok szállításának szabályait. Az EP-nek "határozott meggyőződése, hogy az állatok gazdasági célú klónozását be kell tiltani" - olvasható a dokumentumban.

forrás: index.hu

Amerikában így csinálják

A National Pork Board (Nemzeti Sertéshús Bizottság), működteti a Pork Checkoff-ot, ami egyfajta hozzájárulás (100$-onként 0,4$-t kell befizetni) a sertéságazat marketingjéhez. Legújabb akciójuk három rövid videó, mely a fogyasztókat foglalkoztató 3 témával, úgy mint állatjólét, élőállat szállítás és takarmányozás foglalkozik. Felismerve a vevőik egyre változó tájékozódási szokásait és az internet által nyújtotta gyors híráramlást a 2 perces kisfilmeket a YouTube videomegosztó oldalon tették közzé.

Azt gondolom, hogy ez a példa, szabadon használható minden hazai szervezet számára.

Íme a 3 videó:

Pig Farmers Take Action



Ride a long with a Pig


Pigs are hungry too

hétfő, május 19, 2008

Az alapanyagárak miatt drágul a hús

Kovács László, a piacvezető Pick Szeged Zrt. elnök vezérigazgatója szerint elkerülhetetlen a hús és a húskészítmények drágulása, mivel a magasabb alapanyagárak megemelik az önköltséget - írja a Világgazdaság hétfői száma.

A friss hús esetében 90, a húskészítményeknél 70 százaléka az önköltségnek az alapanyagárakból származik, ezek pedig az utóbbi időszakban 20 százalékkal nőttek. Mivel a cégeknek tavaly nem volt lehetőségük áremelésre, most ez elkerülhetetlenné válik.

A friss hús már a jövő héttől mintegy 20 százalékkal drágulhat, míg a húskészítmények árában 3-4 héten belül jelentkezhet a 10-15 százalékosra tervezett változás.

Román Gyula, a Debreceni-Hús csoport elnök-tulajdonosa szerint a bevásárlóközpontok indokolatlanul alacsony húsárakkal csalogatják be a fogyasztókat, ám ez a helyzet (számukra) nem tartható tovább, így kereskedelmi tárgyalásokat kezdeményeztek az árak emelése érdekében.

A húspiaci áremelés mögött álló másik tényező a sertésállomány és ezzel együtt a kínálati oldal drasztikus csökkenése. A KSH áprilisi adatai szerintb egy év alatt 410 ezerrel 3,7 millióra csökkent a hazai sertésállomány.

Mivel a hazai bolthálózatok többsége nem tervezi a hús importját, az áremelés elkerülhetetlen. Jean Paul Filliat, az Auchan vezetője azonban úgy fogalmazott, hogy a cégeknek tekintettel kell lenniük a hazai vásárlóerő csökkenésére - olvashatjuk a Világgazdaság hasábjain.

forrás: origo.hu

Áremelés nélkül is csökken a sertéshúsfogyasztás

Még nyomott árak mellett is csökkent a sertéshús iránti kereslet, így nagyon nehéz lesz a húsipari vállalatoknak, hogy az elkövetkező hetekben-hónapokban felemeljék a hús árát a boltokban - mondta az InfoRádiónak Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke.

Észak- Amerikában és Európában túlkínálat alakul ki a sertéspiacon, így hiába emelkedett a takarmány önköltsége egy év alatt 80 százalékkal, a hazai tenyésztők nem tudták drágábban eladni az állatot - magyarázta az InfoRádiónak Éder Tamás, miért nem emelkedett eddig jelentősen a sertés ára a boltokban.

A Hússzövetség elnöke szerint a tenyésztők első reakciója az volt, hogy csökkentették a kocaállományt, s ennek hatására visszaesett a kereslet. Ennek eredménye már érezhető a piacon: az élősertés nyomott ára az év elején még 250, ma már 300 forint körül van.

A húsipar ezt a költségemelkedést még nem tudta beépíteni az értékesítési árakba, ám a szakértő hozzátette: erre az elkövetkező hetekben-hónapokban sor fog kerülni, de a húsár emelkedésének mértékét nem tudja megjósolni.

Éder Tamás elmondta azt is: a húsipari vállalatok az elmúlt negyedévben még nyomott árak mellett is 5 százalékos csökkenést észleltek a sertéshúsfogyasztásban, így a visszaesett kereslet mellett nem lesz egyszerű a bolti árakat megemelni.

forrás: inforadio.hu

Oroszországi gabonatermés

Moszkva, 2008. május 13.

Oroszország a tavalyi évben összesen 81,8 millió tonna gabonát termelt, és ezzel úgy tűnik, hogy az ország stabilan 80 millió tonna felett tudja tartani a termést.

Az idei évre vonatkozó elemzések, termésbecslések változatlanul jó eredményt prognosztizálnak. A WJ Interagro, az egyik legtekintélyesebb oroszországi piacelemző cég erre az évre összesen 84,5-90 millió tonnás gabonatermést jelez előre, és a megjelölt határokon belül a legvalószínűbbnek a 87 millió tonnát tartja. Ezzel összefüggésben a cég akár 20 millió tonnás exportot is el tud képzelni (a 2007. évi export 16,7 millió tonna volt).

Az USDA (amerikai mezőgazdasági minisztérium) ugyancsak most tette közzé legfrissebb elemzését, amely szerint szintén növekedik az idei orosz gabonatermés, a várható volumen 85-89 millió tonna. Az amerikai szakértők véleménye szerint ezen belül a búza termésmennyisége elérheti az 52 millió tonnát, ami szintén magasabb a tavalyi 49,4 millió tonnánál.

Egyes szakértők szerint egyébként, amennyiben az oroszországi mezőgazdasági támogatások és beruházások elérnék a nyugat-európai szintet, perspektívában akár mintegy 200 millió tonnás éves gabonatermés is realizálható volna. Az orosz agrártárca azonban a legoptimistább távlati prognózisaiban is kb. 120-150 millió tonnáról beszél, ami így is több mint kétszerese a mai átlagos volumeneknek.

Az orosz gabonaimport további mérséklődése idén ugyanakkor nem várható. A teljes felhasználáson belül ma már mindössze 0,8% az import aránya, ami rendkívül alacsony, és érdemben már nem csökkenthető, mivel elsősorban olyan javító fajtákról van szó, amelyek nélkülözhetetlenek, például a sütőiparban.

dr. Kemény Ádám

forrás: fvm.hu

péntek, május 16, 2008

2008. 20. heti hízó / takarmány index (HTI)

4,16
Az index értelmezése: itt

szerda, május 14, 2008

Kína: több gabona 2008-ban

Kína 2008-as gabonatermése a várakozások szerint felülmúlja a 2007. évi 500 millió tonnás termést. Az előrejelzés Sun Zhengcai mezőgazdasági miniszterre hivatkozva a China Securities Journal-ban jelent meg.

Sun kijelentette, hogy a mezőgazdasági termékek piaca egyensúlyban van, köszönhetően az elmúlt évek termelés növekedésének, és a nagy tartalékoknak.

"Az előállítási árak elfogadhatóak és ellenőrizhetőek," tette hozzá Sun. Wen Jiabao miniszterelnök nyilatkozta, hogy hacsak természeti katasztrófa nem történik , Kínában kiegyenlített a gabonaellátás. "Kína gabona termése négy egymást követő év alatt 2007-re 500 millió tonnára növekedett és biztosak vagyunk benne, hogy az ország fenn tudja tartani a stabil ellátást ebben az évben.

A központi kormányzat ígéretet tett, hogy 562.5 milliárd jüant (52 milliárd €-t) költ ebben az évben a termelők támogatására, 130.7 milliárd jüannal (12 milliárd €-val) többet, mint 2007-ben.

forrás: allaboutfeed.net

Mezőgazdasági termelői árak, 2008. március

2008. márciusban a gabonafélék termelői átlagára az előző év márciusához viszonyítva – csekély forgalom mellett – jelentősen, 85,9%-kal emelkedett.
...

A vágóállatok termelői árainak 16,2%-os növekedése a vágóbaromfi árának 24,9%-os és a vágósertés árának 13,7%-os növekedéséből, illetve a vágómarha árának 4,4%-os csökkenéséből adódott. Az állati termékek árának 25,5%-os emelkedésén belül a tej termelői ára 31,3%-kal, az étkezési tyúktojásé 17%-kal emelkedett.
...

2008 első három hónapjában a gabonafélék termelői átlagára jelentősen, 82,8%-kal nőtt az előző év január–márciushoz képest.
...

A vágóállatok termelői árai 12,5%-kal haladták meg a 2007. január–márciusit. Jelentős árnövekedés volt megfigyelhető a vágóbaromfinál (23,3%), kisebb mértékű a vágósertésnél (7,6%); árcsökkenés következett be a vágómarhánál (4,6%). Az állati termékek termelői ára átlagosan 28,6%-kal emelkedett; ezen belül a tej termelői ára 35,8%-kal, az étkezési tyúktojásé 13,6%-kal nőtt a tavalyi év első három hónapjához viszonyítva.
...

A mezőgazdasági folyó termelő felhasználás árszínvonala 26,8%-kal haladta meg az előző év azonos negyedévének árszínvonalát. Az üzemanyagárak, illetve az elektromos energia árának első negyedévi növekedése miatt a felhasznált energia ára jelentősen növekedett: 18,2%-kal került többe, mint egy évvel korábban. A jelentős súllyal bíró takarmányok ára 50,4%-kal, a műtrágyáké 45,3%-kal nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest. A mezőgazdasági beruházások árszínvonala 2007 első negyedévéhez képest 4,4%-kal emelkedett.

forrás: ksh.hu

Állatállomány, 2008. április 1.

Az elmúlt négy hónap során tovább csökkent az ország szarvasmarha- és sertésállománya. A juhok és baromfifélék száma – a pulyka kivételével – emelkedett, a lóállomány lényegében változatlan maradt.
...
A sertések száma közel 3,7 millió volt április 1-jén, 410 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A december 1-jei összeírás óta az állomány 202 ezerrel fogyott. Az anyakocák száma (258 ezer) a megelőző négy hónap alatt 2 ezerrel, 2007 áprilisa óta 26 ezerrel csökkent.
...
forrás: ksh.hu

kedd, május 13, 2008

Románia felhagy a sertéspestis elleni védőoltás alkalmazásával

Bukarest, 2008. május 7.

Románia 2007. január 1-i Európai Uniós csatlakozása után két éves átmeneti időszakot kapott a sertéspestis elleni oltóanyagot a betegség megelőzése céljából. Ezen időszak alatt a román sertéshús az Európai Unió piacára nem kerülhet. Amennyiben két év eltelte után, 2009. január 1-től az ország területén a sertéspestis elleni immunizálás nem lehetséges, két megoldás kínálkozik: vagy meghosszabbítják a határidőt - amelyet egyébként a román kormány még nem kért - vagy felhagynak a vakcinázással.

A román állategészségügyi hatóság szakemberei arra készülnek, hogy 2009. január 1-től a nagy farmokon lévő tenyészetekben megszüntetik az immunizálást, a háztáji tartásban szükség szerint azonban fenntartják azokban a gócokban, ahol előfordulhat sertéspestis. Így lehetőség nyílhat arra, hogy a román sertéshús megjelenjen az EU piacán, de kizárólag a nagy, ellenőrzött hizlaldákból. A kisebb farmok választhatnak az Európai Unión kívüli országokba való szállítás vagy a farmok bezárása között.

A romániai sertésállomány kb. 12 millió állatból áll, ezek kétharmadát nagyobb tenyészetekben nevelik, a maradék egyharmad rész háztáji gazdálkodás során kerül felnevelésre. Ugyanakkor vannak területek, mint pl. Duna-delta, Balta-Braila, ahol még mindig hagyományos szabadtartás folyik és a sertések könnyen kapcsolatba kerülhetnek a vadon élő állománnyal.

forrás: fvm.hu

péntek, május 09, 2008

2008. 19. heti hízó / takarmány index (HTI)

3,96
Az index értelmezése: itt

hétfő, május 05, 2008

A dán sertésállomány 10 %-kal zsugorodott

A dán sertésállomány az elmúlt 12 hónapban 12,2 millió darabra csökkent. Ez azt jelenti, hogy a sertés állomány körülbelül 10 %-kal volt kisebb, mint egy évvel ezelőtt április 1-én.

Ezeket az adatokat a koppenhágai központi statisztikai hivatal tette közzé.
A kocalétszám még jobban csökkent 11 %-kal 1,055 millió darabra. 799 ezer volt közük vemhes, ami több mint 10 %-kal kevesebb a egy évvel korábbi létszámhoz képest.

Növendék
Az 50 kg alatti sertések létszáma megegyező százalékban csökkent 5,028 millió darabra. A teljes hízóállomány létszáma 5 %-kal csökkent 3,415 millió darabra.
A statisztikai elemzés szerint az állomány csökkenése egyértelműen visszavezethető az alacsony hízó árakra és az emelkedő takarmány és energia költségekre.

forrás: pigprogress.net